Fysiske og psykiske konsekvenser av nykking, og hva du kan gjøre istedet

Var denne artikkelen nyttig? Tusen takk hvis du deler den!

Denne artikkelen forklarer hvorfor nykking i bånd ikke løser problemer permanent, hvorfor det er skadelig, og hva du kan gjøre istedet hvis du er på utkikk etter varig problemløsning.

Vi har alltid blitt fortalt at når en hund ikke gjør som vi ønsker, er det riktig å nykke den i båndet. Vi nykker når hunder bjeffer, knurrer, drar i båndet og ellers ikke “oppfører seg”.

Nykking i båndet har blitt så inngrodd i mange av oss at vi ikke lenger tenker over det, vi bare gjør det, uten å stoppe opp og tenke over hvorfor hunden oppfører seg som den gjør. Vår respons er automatisk: nykk!

Så hva er problemet?

Det største problemet med denne måten å “håndetere problemer på” er at den underliggende årsaken til atferden ikke korrigeres, men at den i stedet undertrykkes. For eksempel: mange hunder utagerer når de går i bånd. De kan gjøre ting som å bjeffe, knurre og gjøre utfall. I nesten alle tilfeller skyldes dette at hunden føler en form for usikkerhet ovenfor den andre hunden, noe som resulterer i den uønskede atferden.

Mange vil enkelt og greit si at hunden er “aggressiv i bånd” og la det være det. På tross av at dette kan være en korrekt måte å beskrive hunden på, er det en ufullstendig beskrivelse. Det vil være mer korrekt å si at “hunden viser aggressiv atferd fordi den føler seg truet”.

Med andre ord: hunden utagerer fordi den føler seg truet og usikker. Dette er veldig viktig å forstå.

Som du sikkert vet har hunder en medfødt flykt eller sloss respons (“fight or flight”) for å beskytte dem i situasjoner som oppfattes farlige. Siden hunden er i bånd har den ikke mulighet til å flykte, noe som øker sjansen for en “fight” respons. I hundens hode er dette logisk: “hvis jeg knurrer på denne hunden vil den kanskje forsvinne”. Hunden har trolig hatt effekt med dette tidligere, noe som øker sannsynligheten for at det skjer igjen. Atferden forsterker seg selv.

Hva forårsaker aggresjon? Aggression is a response to something/someone the animal perceives as a threat. Aggression is used to protect the animal through the use of aggressive displays (growling, barking, tooth displays, etc.) or protect the animal through aggressive acts (biting). Kilde

Aggresjon er ikke basert i dominans, ulikt hva mange tror er hovedårsaken. Denne myten stammer fra gammel og feilaktig forskning, som har ført til en ukorrekt måte å forstå hunder på. Dessverre brukes dette som forklaring på mange problemer den dag i dag.

Hva skjer når du nykker?

Det mange av oss gjør, fordi det er det vi har blitt opplært til, er å nykke i båndet når hunden gjør noe uønsket. Og selv om dette kan føre til ønsket resultat (at hunden slutter å utagere der og da), er det ikke en god løsning på sikt. I noen tilfeller fører det bare til at situasjonen eskalerer.

De gangene det ser ut til å fungere tenker vi: “ok, dette funker, så dette fortsetter jeg med”.

Men spør deg selv: løser det problemet på sikt? Jeg mener, neste gang du møter en hund i bånd, er hunden din helt kurert, eller må du nykke på nytt?

Hvis svaret er at du må nykke igjen, er ikke løsningen veldig effektiv, er den vel? Og til og med hvis du ikke må nykke igjen, er “løsningen” veldig urettferdig ovenfor hunden - dette er hvorfor.

Et nykk i båndet kan undertrykke en atferd, men det vil absolutt ikke korrigere den. Det er en betydelig forskjell mellom undertrykkelse og korreksjon, men begrepene brukes likevel ofte om hverandre. Mange sier at å nykke i båndet er det samme som å korrigere, når i virkeligheten det de driver med er undertrykkelse.

Hvis en usikker hund utagerer mot andre når den går i bånd, og slutter å utagere når den får et nykk i båndet - så slutter den den å utagere fordi den får vondt rundt halsen/nakken - usikkerheten er fremdeles tilstede. Du har ikke gjort noe for at hunden skal føle seg trygg.

Tenk på dette fra et logisk perspektiv: hvordan vil et ubehagelig nykk rundt halsen gjøre hunden din mindre urolig? Moderne forskning viser faktisk at det heller potensielt kan føre til det motsatte - økt usikkerhet. Du kan enkelt sette seg selv i hundens sko, og tenke deg hvordan det ville være hvis noen ga deg et smekk i ansiktet i et forsøk på å gjøre deg mindre stresset. Det ville være svært lite effektivt.

Tenk på dette fra et logisk perspektiv: hvordan vil et ubehagelig nykk rundt halsen gjøre hunden din mindre urolig?

Hvis vi kikker på dette gjennom øynene til en hund, istedenfor fra et overfladisk ståsted, vil hunden ha en opplevelse ala dette.

I hundens hode: ”.. jeg føler meg stresset av å møte denne andre hunden, men siden eieren min har meg i bånd kan jeg ikke komme meg unna. Jeg skal prøve å bjeffe/knurre for å signalisere til den andre hunden at den må holde avstand. Men så fort jeg gjør det, begynner eieren min å nykke i båndet mitt! Jeg er fortsatt usikker på den andre hunden, og på toppen av dette behandler eieren min meg dårlig!”

Ser du hvordan dette henger sammen? Det er ikke greit å behandle en hund på denne måten, og det vil ikke hjelpe hunden å overkomme problemet.

Nykking i båndet har blitt så inngrodd i mange av oss at vi ikke lenger tenker over det, vi bare gjør det.

Så hva er løsningen? - Counter Conditioning

En veldig effektiv måte er gjennom noe som heter counter conditioning - en teknikk som snur det negative til det positive. Hvis for eksempel en hund er redd andre hunder, vil positive opplevelser under kontrollerte forhold føre til erfaringer om at andre hunder ikke er noe å frykte. Man gjør usikkerheten om til noe positivt istedet.

Dette gjøres ved gradvis å introdusere hunden til det den er redd for, mens man introduserer positiv stimuli, slik at hunden over tid lærer at det ikke er noen grunn til å være redd. Ja, dette tar litt lenger tid en å nykke hunden i båndet, men til sammenligning skaper det varige resultater! Litt ekstra innsats nå vil vise seg verdt det i lengden. Foruten det, er det trygt og sunt for hunden - noe man ikke kan si om nykking.

Det er viktig at dette ikke blandes med en teknikk kalt “flooding”, hvor fokus ligger på å tvinge hunden inn i en maksimalt skremmende situasjon som overvelmer sansene til et punkt hvor mange hunder “skrur av” og blir hva man kan beskrive som apatiske. Selv om dette noen ganger kan fungere, er teknikken farlig og kontroversiell grunnet den høye risikoen involvert, og den statistisk lave sjansen for suksess. Forestill deg at du er livredd for edderkopper, men tvinges inn i et rom fullt av dem og nektes å slippe ut, i et håp om at det skal kurerer deg.

I counter conditioning må ting skje i et tempo som er komfortabelt for den individuelle hunden.

En av tingene som gjør counter conditioning så fantastisk - utover høy statisisk sannsynlighet for suksess og at den er veldig trygg - er at ikke bare fjerner man en uønsket respons, men den uønskede responsen kan erstattes av en ønsket respons i tillegg.

Flere grunner til å slutte med nykking

I 1991 utførte Anders Hallgren en stor studie som kikket på effekten av fysiske skader som resultat av nykking og hunder som dro i båndet. Resultatene ble hentet fra over 400 hunder, og var mye verre en forventet.

91% of the dogs who had neck injuries had also been exposed to jerking and pulling on the lead by the owner or had been allowed to pull hard on the leash for long periods of time. Kilde

Mange tror at hundens nakke/hals er robust nok til å tåle et liv med røff behandling. Dette er ikke sant.

That dogs are so similar to humans may come as a surprise to many. It is common knowledge that dogs with long spines (e.g., dachshunds) are highly susceptible to [ .. ] problems, but now we know that these (problems) can strike any dog! Kilde

Bruker du strupebånd? Da vil kanskje effektene av dette virke sjokkerende.

Til slutt er det verdt å nevne at utallige veterinærer, forskere   og andre profesjonelle har funnet en rekke skader knyttet direkte til nykking og at hunder drar i bånd - både psykisk og fysisk.

Ikke ta meg på ordet. Begynn med å lese studien til Anders Hallgren selv, og søk videre på google for mer.

Forfatter

Kommenter